keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Kartanon valokuva-albumeista

Kartanosta löytyi kaksi valokuva-albumia, useita ns. käyntikorttialbumeita, lukuisia yksittäisiä kuvia ja iso pino käyntikorttikuvia. Vanhimmat kuvat ovat 1850-luvulta, esittäen kauppaneuvos Johan Lindroosia (1798-1862) ja hänen puolisoaan Cecilia Gustava Lindroosia (1812-1899). Albumeissa esitellään herrasväen vapaa-ajanviettoa vuosisadan vaiheessa ja satunnaisesti myös kartanon palkoillisia.

 Jostain syystä etelän puolen kuisti on ollut suosittu kuvien ottopaikka. Ensimmäisessä kuvassa Cecilia Lindroos poseeraa kahden tyttärentyttärensä välissä. Kuvan takana on teksti ruotsiksi: "Jenny oli 20. Alma oli 19. Isoäiti oli 78 vuotta."
 Seuraavassa kuvassa on kartanon isäntä Torsten Costiander tyttäriensä Alman ja Jennyn kanssa. Jennystä tuli myöhemmin tunnettu spiritisti, joka oli kirjeenvaihdossa Pekka Ervastin kanssa mutta se on toisen tarinan aihe.
Kartanossa on ollut aina koiria. Muistan itse kun esittelykierroksella oli kerran mukana vanha nainen, joka oli lapsuudessaan piikonut kartanossa. Palkkapäivänä hän tuli hakemaan palkkaa keittiön ovesta mutta pelästyi isoa mustaa koiraa ja piiloutui ruokakomeroon. Hän tuli ulos vasta kun kartanon emäntä Anna-Lisa Brander nouti hänet sieltä ystävällisesti nauraen.


 

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti tuo tabletilla ottamani kuva on julkinen, mutta siinä on Fröken Jenny Costianderille osoitettu kirje päivättynä 10.10.1888. Ostin tuon pikkupoikana postimerkkihuutokaupasta https://www.dropbox.com/sc/p1grdtmcktdkan0/AAALkWC2x1wyb1PmO0bbi4Wla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äh, enp ollut varma näkyykö. https://www.dropbox.com/s/tcpkmyx37r3vuso/20160129_232333.jpg?dl=0 Nämä tabletit ei ole tarkotettu järkitekemiseen. Näkyisikö jo.

      Poista