tiistai 11. huhtikuuta 2017

Kartanon pääsiäisenviettoa

Venäläinen vaikutus näkyy 1800-luvun alkupuolella rakennetussa kartanossa paitsi omistajien upseeritaustan ja venäjänkielen hyvän taidon muodossa mutta myös venäläisinä juhlapyhinä. Näistä tärkein on pääsiäinen. Venäläisen pääsiäisen väri on punainen ja siksi juhlapöytä koristellaan punaisilla kynttilöillä ja punaiseksi värjätyilää pääsiäismunilla. Legendan mukaan Maria Magdaleena matkusti keisari Tiberiuksen luo kertomaan ylösnousseesta Kristuksesta. Tiberius vastasi hänelle, että ylösnousemus on yhtä mahdollinen kuin pöydällä olleen kananmunan muuttuminen punaiseksi. Samassa muna muuttui punaiseksi ja siitä tuli ensimmäinen pääsiäismuna.

Tärkein pääsiäispöydän herkuista on pasha. Pasha tulee venäjän pääsiäistä tarkoittavasta sanasta, joka puolestaan on peräisin heprean sanasta pesah. Perinteisen ortodoksisen perinteen mukaisesti pashaa tarjotaan kulitsan kanssa; se syödään lusikalla ja voidaan nauttia myös kulitsapalan päälle levitettynä. Perinteinen pasha syntyy kuumentamalla rahkamassaa lähes kiehuvaksi tai kiehuvaksi. Näin valmistettu säilyi hyvin ja pasha voitiin valmistaa hyvissä ajoin ennen pääsiäistä. Kartanomme pasha on kuitenkin yksinkertaisempi ja tehdään pääsiäistä edeltävänä lauantaina, jotta se on valmis pääsiäissunnuntaiksi. Pääsiäisruokailu aloitetaan jo aamuyöstä kulitsoilla ja pashalla.

Kartanon perinteinen pasha

600g maitorahkaa
Rahka valutetaan ensin yön yli jotta siitä
saadaan ylimääräinen neste pois.
100 g vaahdotettua voita
1,5 dl sokeria
1 dl smetanaa
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl manteleita lastuina tai rouheena
2 rkl huuhdeltuja korintteja
2 rkl appelsiinin kuorta
2 rkl sukaatteja.
Lisätään hieman sitruunan mehua tarpeen
mukaan.

1.  Valuta rahkaa siivilässä vähintää 6 tuntia jotta siitä poistuu ylimääräinen neste.
2.  Kostuta puinen pashamuotti ja vuoraa se sideharsolla. Katso että sideharso on kiinni muotin kuviossa eikä siinä ole suurempia ryppyjä.
3. Sekoita kaikki ainekset kulholla isolla lusikalla sekoittaen. Maistele ja lisää tarvittaessa sitruunan mehua.
4. Kun seos on tasaista, lusikoi se muottiin ja laita muotti ylösalaisin jääkaappiin valumaan yön yli.
5. Avaa muotti, poista sideharso ja aseta pasha tarjoilulautaselle.

Toinen perinteinen pääsiäisruoka on kulitsat. Kulitsa on pyöreäksi muotoiltu hiivataikinasta valmistettu vehnänen. Kulitsoissa tavoittelemisen arvoista on korkeus, ja korkea kulitsa kertookin tekijänsä ammattitaidosta. Pääsiäisen juhlaruokailu aloitetaan kulitsoilla ja pashalla. 

Kartanon kulitsat (4 kpl)

450 g puolikarkeita vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 tl ceyloninkanelia
1/2 tl kardemummaa
50 g huoneenlämpöistä voita
1 dl raakaruokosokeria
14 g (1 ¼ pussia) kuivahiivaa
2 dl täysmaitoa
1 dl paksua kermaa
1 dl sukaatteja, sultanarusinoita ja korintteja
25 g appensiininkuorta
Kuorrutus
100 g tomusokeria
1/2 sitruunan mehu
Nonparelleja

1. Sekoita vehnäjauhoihin suola, kaneli ja kardemumma. Nypi huoneenlämpöinen voi jauhojen kanssa murumaiseksi. Tee taikinaan keskelle kuoppa sokeria ja hiivaa varten.
2.  Lämmitä maito kattilassa kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen kerma.
3. Sekoita neste taikinaan vaivaten.
4.  Lisää kuivatut hedelmät ja appensiininkuori taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten, kunnes se
on kimmoinen ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Laita taikina peitettynä kohoamaan noin tunniksi lämpimään, vedottomaan paikkaan.  Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois.
5. Voitele neljä 10 cm läpimittaista pyöreää vuokaa rasvalla ja laita niiden sisälle leivinpaperit tötteröiksi.
6. Vaivaa taikinaa jälleen pöydällä ja jaa se neljään osaan. Muovaa jokainen osa sylinterimäiseksi ja laita ne vuokiin kohoamaan lämpimässä paikassa 30-60 minuutiksi.
7. Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, paista 20-30 minuttia 225 asteessa kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
8. Sekoita tomusokeri ja sitruunan mehu ja kaada kuorrutus jäähtyneiden kulitsojen päälle niin että se valuu myös sivuja pitkin alas. Ravistele nonparelleja kuorrutuksen päälle ennenkuin se on ehtinyt kuivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti