keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Erään valaisimen tarina

Kartanon Punaisessa Salissa roikkui erikoinen valaisin, joka oli itse asiassa tehty yhdistämällä kaksi täysin erilaista valaisinta toisiinsa. Kehikko oli uusrenessanssityyliä ja mahdollisesti saksalainen tai ruotsalainen. Sen alkuperäiset ketjut olivat kuitenkin kadonneet ja valaisin oli ripustettu kattoon yksinkertaisilla metalliketjuilla. Myös alkuperäinen ölysäiliö ja poltin olivat kadonneet ja tilalle oli istutettu yksinkertaisesti liian iso puristelasinen öljyväiliö pöytävalaisimesta. Polttimen tilalla oli kanta tavalliselle hehkulampulle, sillä valaisin oli jossain vaiheessa sähköistetty. Maininnan ansaitsee kaunis ruusunpunainen kruunukupu 1900-luvun alusta. Toista samanlaista en ollut aikaisemmin nähnyt. Kupu ei kuitenkaan kuulunut tuohon valaisimeen, koska kehikko vaati kookkaamman nimenomaan vestakuupan. Päätin korjata tuon valaisimen vastaamaan mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Työn tuloksena ei syntynyt ainoastaan yksi vaan kaksi uutta valaisinta.

Ensimmäinen vaihe oli purkaa valaisin osiin ja puhdistaa kaikki osat erikseen. Kauniit hiotut puikkokristallit olivat todennäköisesti alkuperäisiä ja onneksi ne olivat kaikki tallessa. Irroitin kristallit kehikosta ja pesin ne asianpesuaineella ja vedellä. Seuraavaksi tarvitsi löytää mahdollisimman lähellä tuota tyyliä olevia varaosia puuttuvien tilalla. Onneksi Forssasta löytyi Osto- ja myyntiliike Lindstedt, joka on erikoistunut nimenomaan vanhoihin öljyvalaisimiin. Pengoimme ystävällisen myyjän kanssa laatikoita, ja niistä löytyi kahdenlaisia ketjun osia, joista saatiin kokoamalla kolme pitkää ketjua valaisimen ripustukseen. Liikkeestä löytyi vielä vanha uusrenessanssityylinen kattoon tuleva kiinnitin ja vastapaino. Hioin osat ruosteharjalla ja maalaisin ne kullanvärisellä ruosteenestoaineella. Samasta liikkeestä löytyi myös kehikkoon sopiva vestakuupa ja liekkilasi. Koottuna uusi valaisin pääsi yläkerran porrasaulaan pöydän päälle. Ketjujen pituus riitti sopivasti neljän metrin huonekorkeuteen.

Ruusunpunainen kruunukupu oli niin kaunis, että en halunnut jättää sitä varastoon. Hankin siihen sopivan jalallisen pöytälampun vihreällä öljysäiliöllä. Tuo valaisin antaa erittäin kauniin valon punaisen kuvun ansiosta.

1 kommentti:

  1. Upean värinen tuo marjapuuron punainen kupu. Lueskelin vanhempia blogipostauksia ja ihan jämähdin vanhoihin resepteihin,aarteita!



    VastaaPoista