sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Kartanon syksyä

Syksy on ollut kartanossa kiireistä aikaa. Oman puutarhan omenapuut, viinimarjapensaat ja karviaismarjat ovat tuottaneet runsasta satoa. On aika säilyä syksyn sato vanhoihin lasipurkkeihin, joita kartanon emännöitsijät ovat käyttäneet kymmenien vuosien ajan.

Lasipurkkien ja kansien annetaan seisoa ensin yön yli kylmässä vedessä ja keitetään sitten kuumassa vedessä. Nämä ovat vanhanaikaisia purkkeja, joiden lasikannet vaativat kumitiivisteen, jonka ansiosta kansi tarttuu purkkiin ilmatiiviisti kun kuuma, keitetty hillo muodostaa jäähtyessään purkkiin alipaineen. Toki nykyiset kierrekorkkiset tai salpamekanismilla varustetut ovat yhtä hyviä säilömiseen.

Elokuun hillo
 
-1 kg marjoja:
-1 l vadelmia
-0,5 l punaherukoita
-0,5 l karviaismarjoja
-600-700 g (7-8 dl) hillosokeria

Puhdista marjat ja laita ne sokerin kanssa  kattilaan. Vettä ei tarvita, sillä keittäessä nestettä vapautuu marjoista. Keitä hilloa n. 30 minuuttia kunnes marjat ovat soseutuneet. Halutessasi voit lisätä kokonaisia marjoja hilloon.



Karviais-omenahillo

-1 l karviaismarjoja
-2 omenaa
-1,5 dl vettä
-1–2 kanelitankoa
-4,5 dl hillosokeria

Kuori ja kuutioi omenat. Keitä vettä, sokeria ja kanelitankoja 5–10 minuuttia. Lisää puhdistetut marjat ja omenat kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta. Poista lopuksi kanelitangot.


Karviais-vadelmahillo

-0,5 l karviaismarjoja
-0,5 l vadelmia
1 rkl vettä
250 g (n. 3 dl) hillosokeria
1 vaniljatanko
1/2 sitruunan raastettu kuori

Puhdista marjat ja laita ne kattilaan, lisää joukkoon vesi. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon pituussuunnassa halkaistu vaniljatanko ja sitruunan raastettu kuori. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä puolisen tuntia. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti