sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Hiljaisuus, luonto ja järvi - terapiaa mielelle ja keholle

Muistan, kun ensimmäistä kertaa vierailin kartanossamme. En vielä sen omistajana vaan yhtenä kiinnostuneena näkemään, voisiko kartanosta tulla keskus parantamiselle ja eheydelle. Meitä oli tuolloin noin kaksikymmentä eri alan terapeuttia, osalla virallisen lääketieteen koulutus, mutta kaikilla halu tehdä jotain kokonaisvaltaisempaa kuin mitä yksin pystyisimme asiakkaittemme terveyden vuoksi tekemään.Olin asunut koko ikäni kaupungissa mutta jotenkin ymmärsin saman ajatuksen, joka oli esimerkiksi siirtolapuutarhojen perustamisen takana noin 100 vuotta sitten: kiireinen kaupunkielämä vaatii vastapainoksen hiljaisuuden ja kosketuksen elävään, turmeltumattomaan luontoon. Ihminen on osa luontoa vaikkakin hänet on irrotettu tuosta yhteydestään ja laitettu asumaan täysin keinotekoiseen kivikaupunkiin. Eräs mukana olleista terapeuteista totesi nähdessään yhden kartanon vierashuoneista: "Minä tulisin terveeksi jo pelkästään siitä, että saisin nukkua tällaisessa huoneessa."

Vasta myöhemmin sain tietää, että kartanon historiaan liittyi useita lääkäreitä. Ensimmäinen heistä oli arkkiatri Johan Agapetus Törngren, joka hankki kartanon omistukseensa vuonna 1843. Hän asui kuitenkin Laukon kartanossa Vesilahdella. Vasta hänen poikansa Adolf Törngren muutti asumaan kartanoomme. Seuraava lääkäri oli professori Torild Brander (1904 - 1992). Laillistettu lääkäri hänestä tuli 1933 ja hän suoritti useiden erikoisalojen tutkintoja. Hänestä tuli mm. maamme ensimmäinen lapsipsykiatri. Hänen lääketieteellisten julkaisujen määrä oli huomattava, yli 100. Sodan melskeet kuitenkin katkaisivat hänen menestyksellisen lääkärinuransa. Vuonna 1942 hän peri viidesosan kartanosta, joskaan ei päärakennusta, jonka peri hänen vanhin veljensä Einar Brander. Torildin osaksi tuli Raikon kartano, jonne hän perusti maamme ensimmäisen luonnonsuojelualueen. Hän kieltäytyi työtarjouksista pääkaupungissa ja ulkomailla ja omisti loppuelämänsä Raikon monipuolisen luonnon tutkimiseen. Jo kouluaikanaan Kirkkonummella hän oli hyvin kiinnostunut luonnon tutkimisesta. Brander rauhoitti omasta kartanostaan suuria osia 1950-luvulla luonnonsuojelualueeksi. Tarkoituksena oli, että kartano toimisi ekotilana, jossa voidaan harjoittaa maanviljelystä ja metsänhoitoa, mutta luonnoltaan arvokkaat metsänosat kuten lehdot ja suot suojeltaisiin kovalta metsänhoidolta. Hän kartoitti väsymättä alueen luontokohteita ja julkaisi satoja kirjoituksia, mm. perustavaa laatua olevat selvitykset valkohäntäpeurasta sekä piisamista. Lisäksi hän kirjoitti tuhansia artikkeleita sanomalehtiin luonnosta ja luonnonsuojelusta. Hänltä kertyi huomattavia määriä luonnontieteellistä tutkimusaineistoa kuten hyöteis-, kasvi- ja eläinkokoelmia. Viimeinen kartanon asukas, tri. Einar Branderin tytär Marianne Bergroth valitsi myös lastenpsykiatrin uran.


Haluamme jatkossakin pitää hoitotyön esillä kartanossa, yhdistettynä ekologiaan, harmoniaan ympäröivän luonnon kanssa ja sen tervehdyttävien voimien löytämiseen, Päiväkävijöille haluamme tarjota hyvön olon hoitoja ja terapioita kuten hierontaa, vyöhyketerapiaa, aromaterapiaa. Haluamme myös  taiteen olevan osa parantavaa ympäristöä ja tulemme järjestämään konsertteja, taidenäyttelyitä ja taideterapiaa kartanossa. Tulemme mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan koulutusta täydentävissä hoidoissa ja taiteessa. Esikuvanamme on Kalifornian Big Surissa toimiva Esalen Instituutti, jonka lumoava luonto ja ammattitaitoiset työntekijät tarjoavat terapeuttisen, tervehdyttävän kokemuksen. Meillä ei ole valtamerta mutta kaunis järvi ja rehevä luonto, jotka tulevat antamaan elämänvoimaa ja harmoniaa kiireen ja stressin keskeltä rauhoittumaan ja tervehtymään tuleville.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen blogi, hienoja kuvia. Onneksi löysin tänne, jään seurailemaan. :)

    VastaaPoista
  2. Herranjestas. Enpä voi muuta sanoa kuin että vau :) jään ehdottomasti seuraamaan kartanon entistä ja nykyistä elämää!

    VastaaPoista